Švédská profesorka vyzvala lidi, aby si jako mazlíčky opatřili daleko „klimaticky přívětivější“ zvířátka jako kozy nebo králíky místo třeba neekologických koček, aby tak bojovali s klimatickou změnou.
Sigrid Agenäs, profesorka na katedře výkrmu a péče o zvířata na švédské Zemědělské univerzitě, vyzvala ty, kteří jsou uvědomělí ohledně uhlíkových emisí, aby snížili držbu zvířat jako kočky jako domácích mazlíčků, neboť jejich masožravá dieta má ekologické dopady, píší pokrokové noviny Expressen.
Agenäs uvedla, že ač někteří vlastníci domácích mazlíčků svědomitých ve věci uhlíkových emisí, svým psům a kočkám podávají veganskou dietu, tak ale takové krmení není pro uvedená zvířata vůbec dobré a měli byste se tomu vyhnout.
„To ale kočkám nesvědčí, ty potřebují maso, aby získaly pro ně životně důležité aminokyseliny. Kočky nemohou jako zdroj energie použít uhlovodany, nýbrž i svoji energii získávají z aminokyselin. Uhlovodany jim tělem úplně projdou,“ řekla.
Takže profesorka doporučuje mazlíčky, co jí jen rostliny, kdy říká: „Chcete-li z etických nebo ekologických důvodů jíst vegansky nebo vegetariánsky, jsou lepší volbou býložravá zvířata jako akvarijní rybky, králíci, slepice nebo kozy, než masožraví mazlíčci.“
Profesorka se uchýlila k tvrzení, že lidé nebo domácnosti by měli radši vůbec chovat méně mazlíčků a uvažovat o menších chovech, co se týče škodlivých zvířat jako psi.
Dodala, že vlastníci mazlíčků by měli nakupovat krmivo vyrobené ve Švédsku, protože to bude mít nejspíš menší uhlíkovou stopu než krmivo ze zámoří.
Tato rada přichází jen pár měsíců poté, co jiný pokrokový švédský akademik, behaviorální vědec Magnus Söderlund přišel s nápadem na kanibalismus jako na prostředek snížení emisí skleníkových plynů, který propagoval na stockholmském veletrhu jídel budoucnosti.
Ale i přes veškerý tlak ve Švédsku na politiku klimatické změny si zpátečničtí Švédové v roce 2019 odhlasovali, že výdaje na klimatickou změnu jsou největším vyhazováním peněz daňových poplatníků, což je zčásti důsledkem faktu, že emise tak jako tak pořád mírně rostou.
Brian Kersey/UPI
9 Feb 2020