ŽENEVA (AP) – Švýcarská vláda v pátek vycouvala z plánů, že bude od restaurací a barů požadovat, aby v rámci boje s koronavirem od svých zákazníků požadovaly jména a telefonní čísla, když to nevyšlo kvůli obavám o soukromí.
S tím, jak se Švýcarsko opatrně otvírá po karanténě COVID-19, tak restauratéři po celé zemi měli spolu s pondělním otevřením restaurací také začít od svých zákazníků sbírat jména a telefonní čísla v rámci úsilí o možnost vysledovat kontakty obětí koronaviru.
Ale zastánci soukromí, vlastníci restaurací a právní experti spustili pokřik, a tak vláda ze svých plánů v podstatě vycouvala, když uznala, že pro takové požadavky neexistuje žádná právní základna. A tak teď vládní činitelé říkají, že zanechání těch informací je dobrovolné, ale doporučuje se.
Tohle pobíhání ode zdi ke zdi v zemi proslulé svým respektem k soukromí předvádí v plném rozměru ten problém, s nímž se potýká mnoho zemí, jak nastavit správnou rovnováhu mezi veřejným zdravím, soukromím a možností živobytí, když se teď nastavuje nový normál přinesený pandemií a postupně se obnovuje podnikání.
V sousedním Rakousu řekla ministryně turistiky Elisabeth Koestinger, že od návštěvníků restaurací se nebude registrace vyžadovat. Bude se ale chtít, aby si místo zarezervovali dopředu, aby to mohli restauratéři lépe naplánovat.
Švýcarský ministr vnitra a zdravotnictví v pátek na tiskové konferenci zkoušel tento švýcarský rébus vysvětlit, kdy mluvil o „ochranném plánu“ vyzývajícím provozovatele restaurací nebo barů, aby si zapsali údaje o nejméně jedné kontaktní osobě u stolu, aby se v případě vzniku koronaviru bylo možno na ni obrátit.
„Uvítáme, když nám zákazníci dají svá jména, ale zůstane to dobrovolné, na vlastní rozhodnutí, aby se zajistila ochrana dat,“ řekl.
Švýcarští restauratéři a vlastníci barů prahnou po novém otevření a děsí je nové požadavky spolu s tím, že je už bolí hlava, jestli budou mít dost personálu, pochybnosti, jestli se zákazníkům bude chtít chodit, potřeba mít po ruce dezinfekci a požadavky na vyšší rozestupy mezi stoly.
V interview zveřejněném v pátek v novinách Le Temps pár hodin před změnou vládního kurzu řekl spolkový komisař ochrany dat a informací Adrina Lobsiger, že neexistuje žádná právní základna, aby od restauratérů vyžadovalo získávání osobních dat od strávníků. Zdráhavě ale přiznal, že takovou právní základnu by mohla vláda ještě za využití pravomocí nouzového stavu vytvořit.
„Přiznávám, že to není ideální,“ řekl. „Vytvořením takové povinnosti i se solidní právní základnou by ale zatím nebylo moc dobré, jelikož je tu přirozeně riziko, že lidé poskytnou informace, které jsou falešné.“
Vláda po těch informacích touží kvůli „vyhledání kontaktů“, aby měla přehled, kdo chodí kam, aby šlo epidemii monitorovat.
Taková opatření nebyla možná, když počty případů ve Švýcarsku narůstaly, kdy každý den potvrzovali stovky případů. Ale v pátek v 8:00 h napočítalo Švýcarsko jen 81 dalších případů z předchozího dne, kdy celkem za epidemii jich bylo 30 207 s potvrzenými 1 526 úmrtími. Restaurace byly nuceně zavřené řadu týdnů, ale pondělí znamená nové otevření a otevře se i většina škol a podniků.
Ač to nelze vynucovat, vláda na Švýcarské strávníky naléhá, aby i tak uvedli své údaje.
„Dobrovolné poskytnutí osobních údajů je důležité, aby umožnilo dohledání kontaktů v případě, že by onemocněl zaměstnanec,“ uvedlo páteční informativní prohlášení vlády. „Je to tedy v zájmu zákazníků, aby své údaje uvedli.“
Pro restaurace pořád platí i další nová pravidla. Skupiny, kromě rodin, se budou omezovat na maximálně čtyři lidi; stoly musí být nejméně dva metry od sebe, pokud je neodděluje zástěna; zákazníci mj. potřebují při vstupu přístup k dezinfekci nebo mýdlu a vodě.
Sám Berset řekl, že momentálně vůbec neplánuje do restaurace zajít.
© 2020 AP
By Voice of Europe 9 May 2020