Žlutí mouční červi, na kterých si lze pochutnat jako na křupkách vcelku nebo jako na proteinové moučce, byli Evropskou unií uvolněni jako potravina pro lidi, kdy jde jen o jednu sérii hmyzu, o které se uvažuje jako o potravině pro tento blok.
Evropská potravinová agentura (EFSA) odhalila ve středu ve svém žurnálu rozhodnutí, že vysušené larvy brouků druhu Tenebrio molitor (potemník moučný) jsou pro lidi bezpečnou potravinou s poznámkou, že lidé s alergiemi na roztoče v prachu a korýše by mohli zažít reakci na tuto novou potravinu. Podle vlastního výkazu EFSA je to poprvé, kdy jsou v Evropské unii jako potravina schváleni brouci.
Člena panelu nutričních expertů EFSA Dr. Helle Knutsena tento orgán citoval, jak říká, že k šetřením potřebným pro nové potraviny patří „nutriční, toxikologické, chemické a mikrobiologické testy, když jich jmenuje jen pár.“ Guardian referoval o tvrzeních vědeckého ředitele EFSA Ermolao Ververise, který o tomto rozhodnutí řekl: „Toto první rizikové hodnocení EFSA pro hmyz jako pro novou potravinu může vydláždit cestu pro první celoevropské povolení. Naše rizikové hodnocení je rozhodným a nutným krokem k regulacím nových potravin na podporu politiků EU, aby mohli činit na vědě založená rozhodnutí a zajišťovat pro spotřebitele bezpečnost.“
EFSA klasifikuje potraviny podle toho, zda byly v Evropě široce konzumovány před rokem 1997 nebo ne. Ty tzv. nové potraviny, jako brouky, je třeba Evropskou unií otestovat a certifikovat, než je bude legální je v Unii vyrábět a prodávat.
Nápad pojídat brouky jako náhražku masa se v poslední době těší značné mediální pozornosti jako koncept protlačovaný zastánci konzumace alternativ k masu, jako jsou kampanisté klimatické změny agitující proti tradičním potravinám. Mouční červi jsou ve skutečnosti jen jedním z druhů hmyzu v současnosti evropskými regulátory zvažovaných včetně kobylek, cvrčků a sarančat, kdy se čeká, že všichni dostanou časem povolení.
Švédská vláda tak nesmírně prahne po prosazení jejich konzumace, že už utratila desítky milionů liber na propagaci brouků jako jídla, a to všechno, jak říkají, na podporu vytvoření zelenější a „klimaticky chytré“ budoucnosti. Jak Breitbart London referoval roku 2016, švédská vláda dává výzkumné granty společnostem vytvářejícím prototypy potravin z brouků včetně sekané z cvrčků, „potravinových prototypů“ z moučných červů aj. „klimaticky přívětivých“ produktů.
Kampanisté za klimatickou změnu mají ale jeden problém při snaze přesvědčit Evropany, aby se zřekli hovězího steaku ve prospěch sekané z brouků, tzv. „blé faktor,“ který dopisovatel EFSA a univerzitní akademik Giovanni Sogari připisuje „sociální a kulturní“ zaujatosti. Ten se však nestrachuje, že by to stálo v cestě přetvoření diety běžných lidí, kdy uvádí, že: „Během času a vystavení takovým pochoutkám se přístupy mohou změnit.“
Při propagaci brouků jako potraviny v linii ekologismu říká ekonom citovaný EFSA o závodech za nahrazení masa broučí krmí: „Nahradíme-li tradiční zdroje živočišných proteinů takovými, co vyžadují méně krmiva, produkují méně znečištění a vedoucí k menšímu množství emisí skleníkových plynů, tak to přináší jasné ekologické i ekonomické přínosy. Nižší náklady a ceny by mohly zvýšit potravinovou bezpečnost a nová poptávka otevře i ekonomické příležitosti, ale může to mít dopady i na už existující sektory.“
Wikimedia Commons
13 Jan 2021